01
Rus og avhengighet
Rus og avhengighet
Rusmidler og avhengighet er tema som er viktig å snakke om fra tidlig av. Hva gjør at man blir avhengig av noe, og hvordan kan man få hjelp til å slutte igjen?
Utviklingen innen bruk av rusmidler
Ungdom røyker mindre enn før. I 1985 røyket over 30 prosent av guttene i alderen 16-19 år daglig eller av og til. I 2018 hadde dette tallet sunket til under 20 prosent. I 1985 røyket 40 prosent av jenter mellom 16 og 19 år daglig eller av og til. I 2020 var dette tallet sunket til 9 prosent, formidler Helsedirektoratet.
Det har vært en dobling i snusbruk de siste 10 årene, og mye skyldes en stor økning blandt ungdom. Ifølge Helsedirektoratet er det 18 prosent av de fra 16-24 år som snuser. Røykeprosenten gått ned, mens snusbruken har skutt i været.
Energidrikk er en drikk med mye koffein som kan gi et kick og en form for mild rus. Det er ingen aldersgrense for å kjøpe energidrikk selv om det frarådes å drikke for mye av i ung alder. Mange barn og unge drikker mye av dette, og det gir grunn til bekymring grunnet det høye koffeininnholdet, sier Forbrukerrådet.
Hvordan kan vi være med å forebygge røyk, snus og rusmidler? Og hvordan kan vi hjelpe ungdom som har begynt med å slutte?
Har du behov for råd og veiledning, klikk inn på Rusinfohvor du både kan ringe og chatte med fagfolk.
Hva kan dere ha fokus på hjemme?
Når og hvordan skal man ta tak i dette med rusmidler og avhengighet med barna sine? Dette spørsmålet er det sikkert mange som har stilt seg. Det er ikke noe enkelt og konkret svar på når det bør skje.
Mens noen debuterer når de er 12-13 år, gjør andre det igjen først i 15-17-årsalderen. Siden noen starter såpass tidlig er der viktig å snakke om dette allerede på barneskolen.
Den største faren ved å drikke mye foran barna, er at barna kopierer foreldrenes drikkemønster når de blir voksne, sier professor Willy Pedersen. Dette er hentet fra artikkelen her i Aftenposten.
Forslag til hva man kan snakke om:
- Hva betyr det å være avhengig av noe?
- Hva kan man være avhengig av?
- Er du avhengig av noe?
- Hva tror du energidrikk, snus, røyk og alkohol koster?
- Hvilket forhold har du til energidrikk?
- Hvordan tror du barn og unge får tak i penger til dette?
- Det er 18 års aldersgrense på snus og alkohol, hvordan tror du barn får tak i dette?
En film om avhengighet
FHI har laget en film om "Ruccola"-avhengighet, men som egentlig handler om skadene og avhengigheten av snusbruk. Se den gjerne sammen med barnet ditt og snakk sammen om den etterpå.
Forslag til samtalespørsmål:
- Hva handler denne filmen om?
- Hva er det som gjør at man blir avhengig av noe?
- Hva er det med snus som gjør at så mange begynner med det?
- Hva tenker du at man kan gjøre for å slutte med det?
- Er du avhengig av noe, eksempelvis godteri, rusbrus, pc, telefon?
- Kan det være vanskelig å slutte med?
Hvilke økter jobbes det med på skolen?
Mange skoler benytter programmene fra MITT VALG i undervisningen, og her får du en oversikt over hvilke økter dette kapittelet inneholder som de jobber med på skolen.
På skolen kommer de til å jobbe med blant annet:
- Ulike former for rusmidler
- Avhengighet, både spill og rusmidler
- Å si nei
Til ettertanke
- Hva er ditt forhold til røyk, snus og andre rusmidler?
- Hvordan snakker dere om bruk av rusmidler hjemme?